Jongerenuitwisselingen

SMOA gaat met jongeren uit Almere een uitwisseling organiseren met jongeren uit Europa

 

Bij een jongerenuitwisseling leren jongeren tussen de 13 en 30 jaar uit verschillende  Europese landen elkaar en elkaars achtergrond en cultuur kennen. Jongeren leren van  elkaar en doen nieuwe vaardigheden op.

Een uitwisseling van jongeren wordt opgezet door twee of meer organisaties uit verschillende landen uit de Europese Unie en aangrenzende partnerlanden.

 

Dat de jongeren die deelnemen:

  • nieuwe vaardigheden en competenties ontwikkelen doordat zij actief meewerken aan het opzetten en uitvoeren van de uitwisseling
  • in contact komen met nieuwe culturen, gebruiken en levenswijzen en van andere jongeren leren (peer learning);
  • zich bewuster worden van maatschappelijk relevante onderwerpen; een sterker gevoel krijgen voor waarden als solidariteit, democratie en vriendschap
Jongeren tussen de 13 en 30 jaar kunnen aan een uitwisseling deelnemen. Dit gebeurt in groepen van minimaal vier jongeren met minstens één begeleider.
  • minimaal 16 en maximaal 60 jongeren tussen 13 en 30 jaar;
  • minimaal 4 jongeren per groep;
  • minstens 1 groepsleider per nationale groep.
Minimaal 5 en maximaal 21 dagen (aaneengesloten, exclusief reisdagen). De uitwisseling wordt buiten schooltijd voorbereid en uitgevoerd. De jongeren nemen op vrijwillige basis deel.
Bij een internationale jongerenuitwisseling werken twee of meer organisaties uit verschillende Europese landen en aangrenzende partnerlanden samen. De activiteiten vinden plaats in het land van een van de deelnemende organisaties.

Vijftien jongeren uit het Groningse Finsterwolde ontvangen vijftien IJslandse  jongeren voor een uitwisseling van een week over natuur, milieu en hun culturele achtergronden.
Al 30 jaar doet het Drenthse dorp Nieuw-Weerdinge jongerenuitwisselingen.